середу, 30 січня 2019 р.

Семен Артемійович Терещенко

Потомственний дворянин Семен Артемович Терещенко, народився 25 травня 1839р. в Глухові. В сім'ї Артема та Єфросинії Терещенків вже було троє дітей - сини Микола та Федір, дочка Марія. Охрестили сина 26 травня 1839р. у Троїцькій церкві м. Глухова. Хрещені батьки: глухівський міщанин Самійло Климентович Бублик та купчиха 3-ї гільдії Ганна Яківна Максименко. Семен, як його брати, Нікола та Федір, закінчив Глухівське повітове училище. Потому пізнавав науку самостійно. Після училища одразу поринув в роботу разом з братами та батьком. Поки Нікола будував в Глухові величезні комори, Федір і Семен закуповували зерно, і знову вирушали по Чумацькому шляху до Криму. Минуло зовсім небагато часу, і в ці «човникові рейси» вже вирушили наймані працівники, а самі Терещенки на місці організовували постачання і збут товару.

Семен Артемійович Терещенко
26 жовтня 1866 року Семен був затверджений на посаді директора Глухівського міського банку, який був побудований на кошти сім'ї. Пропрацював до 3 жовтня 1870 року і звільнився з посади.

В 1870 р. Нікола та Федір започаткували "Товариство бурякових та рафінадо-цукрових заводів братів Терещенків". Молодший брат Семен, також входив до товариства, але про це не згадується.

Наближені родичі Терещенків, характеризували Семена, як дуже чесну і добру людину, з добрим серцем та господарськими руками. Однак подейкують, що він мав непоборну слабкість до жінок і вина... Старші брати застерігали молодшого, щоб "не перетворювався на пана" та покинув згубну звичку. Ці застерігання зайшли так далеко, що раз затягнули брати Семена, тоді вже сорокарічного мужчину, до затишної стодоли - будівлі для зберігання сіна, й там спільними зусиллями добре відшмагали його батогами, бажаючи цим старим і випробуваним способом навчити його шанувати гроші, та не волочитися з бабами. Але і цей геройський спосіб не подіяв. Непоправний Семен, віддавався далі дуже сильно оковитій й Венері, що остаточно мало той наслідок, що брати виключили його зі товариства, полишаючи йому мізер з доходів фірми. Однак це було настільки мало, що й не приносило тисячної частини того, що приносив двом іншим братам їх приватний бізнес. Можливо виключення було пов'язано з тим, що брати не любили витрачати зароблені гроші задурно - копійка до копійки, карбованець до карбованця.

Семен Артемович обіймав чимало посад - чиновник особливих доручень в Імператорському суспільстві, почесний блюститель Глухівського парафіяльного училища, гласний Глухівського повіту, почесний мировий суддя Глухівського повіту, колезький реєстратор, ктитор(засновник) Миколаївської церкви м. Глухова.

У 1861 р. після селянської реформи, Терещенки скуповували поміщицькі маєтки і збиткові цукрові заводи збіднілих дворян в Чернігівській і Курській губерніях. На відміну від братів, Семен вирішив жити в одному зі своїх маєтків в Рильському повіті(Курська губернія), який він успадкував. При маєтку містилася велика і найстаріша в Росії Глушківська суконна мануфактура. По переїзді, з братами зв'язків не втрачав.

Семен Артемійовича і його сини повністю модернізували виробництво суконної фабрики: «Було замінено обладнання, переведено фабрику на нове паливо, окультурювали побут робочих, будувалися школа і лікарня. Фабрика вийшла з кризи, спостерігався якісний ріст виробництва». Майстри отримували 15-40 рублів на місяць. Робітники, яких наймали сезонно - з селян навколишніх сіл, отримували 6-12 рублів при забезпеченні безкоштовним харчуванням. У 1882 р. на свої кошти відкрив лікарню в Глушково. У лікарні отримували безкоштовну медичну допомогу близько 3000 чоловік (стаціонарно і амбулаторно). Поруч з промисловим комплексом розташовувалася садиба власників (нині. Парк відпочинку).
Маєток родини Семена Артемійовича Терещенка у Глушково, Курська губернія
В 1865  році Семен одружився на дочці губернського секретаря, старовинного шляхтского роду Велентей Олімпіаді Вікторівні.

У пари було троє дітей:


  •  Костянтин Семенович, народився 20 квітня 1868р. хрещений 21 квітня 1868р у Трьох – Анастасіївській церкві м. Глухова. Хрещені батьки: потомственні почесні городяни Микола Артемович Терещенко та Єфросинія Терещенко.
  • Сергій Семенович, народився 26 березня 1869р. Хрещений 30 березня 1869р. у Трьох – Анастасіївській церкві м. Глухова. Хрещені батьки: потомственні почесні городяни Микола Артемович Терещенко та Єфросинія Терещенко.
  • Микола Семенович, народився 28 січня 1871р. Хрещений 6 лютого 1871р. у Софіївській на набережній церкві м. Москви. Хрещені батьки: потомственні дворяни Микола Артемович Терещенко та Єфросинія Терещенко - промисловець, меценат, шахматист. Розстріляний за контрреволюційну діяльність(стосовно розстрілу не точно).


А 24 серпня та 18 жовтня 1871 року разом з дружиною та синами був внесений до І частини родовідної книги Курської губернії.

З прізвищем Терещенків пов'язують троянду бурбонської групи Madame Olympe Terestchenko.Троянда була виведена французьким садоводом Луї Левеком в 1882 р. Ім'я троянда носить на честь дружини Семена - Велентей Олімпіади Вікторівни(в заміжжі Терещенко).

В Росії, "непоправний гуляка" Семен, жив до самої смерті та помер в 1893 р. розмірено убогим. Доля відміряла Семену Артемовичу, в порівнянні з старшим братом Ніколою(понад 80 р.), коротке життя - 54 роки. Його діти слідами роду Терещенків не пішли. Замість поважних бізнесменів вони стали артистами - акторами та музикантами.

Немає коментарів:

Дописати коментар